Konserwanty stare jak cywilizacja. Jak odkrywano sposoby przechowywania żywności?

Choć lodówka to wynalazek bardzo młody, ludzie od tysięcy lat uczyli się, jak przedłużać trwałość żywności.

Wojciech Teister Wojciech Teister

|

04.07.2024 00:00 GN 27/2024

dodane 04.07.2024 00:00

Dziś, gdy zrobimy zbyt duże zakupy spożywcze, dzielimy żywność na porcje i te, których nie spożywamy od razu, przechowujemy w lodówce lub zamrażarce. Chłodzenie i mrożenie to jedne z najskuteczniejszych i najpopularniejszych metod konserwowania żywności. Jednak elektryczne chłodziarki nie mają długiej historii – pierwsza trafiła do sprzedaży w Chicago w 1913 r., a bardziej masowa produkcja rozpoczęła się po wprowadzeniu na rynek lodówki firmy Elektrolux w drugiej połowie lat 30. ub. wieku, czyli mniej niż 100 lat temu. Zaś powszechne dotarcie chłodziarek „pod strzechy” możemy datować na lata powojenne.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..

Wojciech Teister Wojciech Teister Dziennikarz, redaktor portalu „Gościa Niedzielnego” oraz kierownik działu „Nauka”. W „Gościu” od 2012 r. Studiował historię i teologię. Interesuje się zagadnieniami z zakresu historii, polityki, nauki, teologii i turystyki. Publikował m.in. w „Rzeczpospolitej”, „Aletei”, „Stacji7”, „NaTemat.pl”, portalu „Biegigorskie.pl”. W wolnych chwilach organizator biegów górskich.

Zapisane na później

Pobieranie listy