Nowy numer 47/2020 Archiwum

Artykuły Anny Leszczyńskiej-Rożek

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »

Składniki:
• 1/2 kg dyni hokkaido lub piżmowej
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 4 duże pomidory (lub puszka pomidorów krojonych)
• 2/3 szklanki ugotowanej soczewicy lub ciecierzycy
• 200 g pieczarek
• 1 papryka
• 2 łyżki oliwy
• 1 szklanka wody
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka curry
• 1 łyżeczka kuminu
• szczypta ostrej papryki
• niewielki pęczek pietruszki lub kolendry
• sól, pieprz
• 4 łyżki obranych pestek dyni lub słonecznika

GN 42/2020 DODANE 15.10.2020 AKTUALIZACJA 14.11.2020

Gulasz warzywny z dynią


Składniki:
•  5 średnich buraków
• 1 duża cebula
• 3 ząbki czosnku
• 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
• łyżka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu (może być kokosowy)
• puszka mleczka kokosowego (165–200 ml)
• świeża kolendra do posypania kremu
• szczypta kardamonu
• szczypta gałki muszkatołowej
• szczypta pieprzu
• sól do smaku

GN 41/2020 DODANE 08.10.2020 AKTUALIZACJA 17.11.2020

Buraczkowy krem z kokosową nutką

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek

Zobacz także