Na grzyby

Są jednym z bardziej lubianych dodatków do potraw, szczególnie tych tradycyjnych. Czy warto je zbierać?

Anna Leszczyńska-Rożek

|

29.09.2022 00:00 GN 39/2022

dodane 29.09.2022 00:00

Choć jest ich kilkanaście tysięcy gatunków, te najbardziej popularne wśród miłośników grzybów pojawiają się jesienią. Borowik, koźlarz, podgrzybek, gąska czy pieprznik jadalny zwany kurką to tylko niektóre z nich. Aromatyczne – marynowane lub suszone – są dodatkiem do wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Cenione głównie za zapach i charakterystyczny smak, jaki nadają potrawom. Grzyby posiadają właściwości prozdrowotne i warto od czasu do czasu sięgać po nie w kuchni. Są cenione w wielu krajach już od setek lat, gdzie wykorzystywano je do leczenia niektórych chorób, zwłąszcza w Japonii i Chinach.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Zapisane na później

Pobieranie listy