Matcha na zdrowie

Ten jaskrawozielony proszek o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych do dziś jest używany w japońskich ceremoniach herbacianych. Skąd pochodzi matcha i jak się ją zaparza?

Anna Leszczyńska-Rożek

|

28.01.2021 00:00 GN 4/2021

dodane 28.01.2021 00:00

Prawidłowo przygotowana powinna pokryć się pianką, a wtedy wygląda jak zielone cappuccino. To porównanie wcale nie jest bezpodstawne, bo matcha ze względu na swoje właściwości i zawartość kofeiny z powodzeniem może zastąpić kawę. Bardzo dobrze wpływa na koncentrację, ma sporo prozdrowotnych właściwości i ciekawy smak. Dobrej jakości herbata zmielona na drobny pyłek ma trudny do opisania zielny, lekko trawiasty, pozbawiony goryczy smak i jaskrawo zielony kolor.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Zapisane na później

Pobieranie listy