Nowy numer 17/2024 Archiwum

Śródziemnomorskie smaki

Dieta śródziemnomorska została okrzyknięta jedną z bardziej korzystnych dla naszego zdrowia. Na czym polega i czy warto ją stosować?

Według amerykańskiego miesięcznika „U.S. News & World Raport” dieta śródziemnomorska wspiera w krótkotrwałej i długotrwałej utracie masy ciała oraz pomaga w zapobieganiu chorobom serca i cukrzycy. Śródziemnomorski sposób odżywiania wygrał też ranking diet opartych na pożywieniu roślinnym, diet dla diabetyków, dla zdrowego serca i zdrowego odżywiania oraz w kategorii dostępności produktów i ich ceny.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek