Pasieka kontra supermarket

Pozyskujemy coraz więcej miodu, ale wciąż za mało, aby zaspokoić potrzeby konsumentów. Tę sytuację wykorzystują fałszerze tego produktu.

Maciej Kalbarczyk

|

23.12.2020 00:00 GN 52-53/2020

dodane 23.12.2020 00:00

Zdanych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wynika, że Polska jest czwartym największym producentem miodu w Unii Europejskiej. Wyprzedzają nas jedynie Hiszpania, Rumunia i Węgry. W ciągu ostatnich piętnastu lat spożycie tego produktu w naszym kraju wzrosło dwukrotnie. W ostatnim czasie przyczyniła się do tego pandemia COVID-19. – Ludzie poszukują naturalnych metod leczenia przeziębień, starają się zadbać o układ odpornościowy. Myślę, że właśnie dlatego obserwujemy coraz większe zainteresowanie miodem – mówi Przemysław Kowalski, dyrektor biura Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Lublinie.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..

Maciej Kalbarczyk

Zapisane na później

Pobieranie listy