Nastolatki, które nieodpowiedzialnie się odżywiają, zwiększają prawdopodobieństwo nieradzenia sobie ze stresem w dalszym życiu.
Spożywanie niezbilansowanej diety, zbyt bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe, ma wpływ na funkcjonowanie mózgu, który w młodym wieku jest w ciągłej przebudowie. W efekcie osoba, która źle się odżywiała, w dorosłym życiu może gorzej radzić sobie ze stresem i codziennymi wyzwaniami. Ale to nie wszystko. Z badań na laboratoryjnych szczurach wynika, że zwierzęta, które w młodości źle się odżywiały, w życiu dorosłym miały problemy z zapamiętywaniem informacji. W ich przypadku inaczej działały takie struktury mózgu jak jądro migdałowate i kora przedczołowa. Wyniki badań opublikowano w piśmie „Brain, Behavior and Immunity”. •
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.