Nowy numer 13/2024 Archiwum

Kurkuma i samotne anioły

Pamięci radiowca. Wiedział, kto zagrał drugoplanowe role w „Krzyżakach” i „Potopie”, ale pewnego dnia nie mógł sobie nawet przypomnieć, że Kmicic to Daniel Olbrychski, a Małgorzata Braunek jest Oleńką Billewiczówną.

Kurkuma pochodzi z rodziny imbirowatych i rośnie głównie w Indiach. Bylina ta mylona jest z szafranem, jednak ten nie pochodzi z rodziny imbirowatych, tylko kosaćcowatych. Wbrew pozorom, bazą kurkumy jako przyprawy nie są jej żółte liście, ale kłącza, które gotuje się, a następnie suszy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni: barwi przyprawy na żółto, nadaje smak i zapach Orientu. Mówi się, że odmładza organizm, a nawet – uwaga, panie – wygładza zmarszczki! Ale do domu Krzysztofa i Małgorzaty Michalskich z Kutna ta aromatyczna przyprawa trafiła w zupełnie innym celu.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Zapisane na później

Pobieranie listy