Zapisane na później

Pobieranie listy

Tajemnice cudu w Bolsenie

Katedra w Orvieto urzeka pięknem. Historia tamtejszego korporału obrosła tyloma legendami, że niektórzy za legendę uznali zdarzenie, które ten korporał upamiętnia. Badanie sprzed siedmiu lat Ukazało prawdę.

Jakub Jałowiczor Jakub Jałowiczor

|

Gość Extra nr 4

dodane 10.06.2022 00:00

W 1994 r. w czasopiśmie „American Society of Microbiology News” ukazał się artykuł podważający prawdziwość cudu eucharystycznego w Bolsenie. Jego autorka Johanna Cullen z Uniwersytetu Georgetown stwierdziła, że plamy widoczne na korporale i czczone od XIII w. jako krew Chrystusa w rzeczywistości są wytworzone przez bakterie serratia marcescens. Te popularne drobnoustroje rozwijają się na wilgotnych powierzchniach, na przykład żywności, tworząc czerwone ślady przypominające krew. Autorka przytaczała historie o „krwawiącym” jedzeniu, opisywane w różnych źródłach od IV w. przed Chrystusem. Jej śladem poszli inni badacze, którym udało się wyhodować na chlebie czerwoną kolonię serratia marcescens. Zgadzało się więc wszystko poza jednym – Johanna Cullen nigdy nie badała korporału z Bolseny i nie sprawdzała, jakie mikroby na nim żyją. Omówiła jedynie inne przypadki i uznała, że tutaj również mamy do czynienia z podobną sytuacją. Badanie przeprowadzone dopiero w 2015 r. dowiodło, że Cullen się myliła.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..