Sezon na truskawki trwa! Kiedy zaczyna się czas na te owoce, w wielu domach stają się one motywem przewodnim niemal każdego posiłku.
W naszej kuchni używa się ich głównie do przygotowania deserów – galaretek, ciast i lodów. Chętnie zjadamy je z jogurtem naturalnym, śmietaną czy w koktajlach z dodatkiem maślanki. Inny wykwintny deser to truskawki w czekoladzie ciemnej i białej. Nie każdy jednak próbował tych owoców w wersji wytrawnej. Truskawki można wykorzystywać do przygotowania sałatek z dodatkiem oliwy i pieprzu. Taka słodko-ostra wersja ze świeżymi ziołami może być ciekawym urozmaiceniem posiłku.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Redaktorka działu „4 strony kobiety"
Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.