Zapisane na później

Pobieranie listy

Włoskie najzdrowsze

Ze wszystkich orzechów, orzechy włoskie są, zdaniem naukowców, najzdrowsze. A to dlatego, że zawierają najwięcej przeciwutleniaczy. Ich działanie jest od 2 do 15 razy mocniejsze niż witaminy E.

GN 14/2011

dodane 10.04.2011 21:52
0

Oprócz przeciwutleniaczy zawierają też wartościowe białka, witaminy, minerały i błonnik. Badaniem różnych orzechów zajął się profesor Joe Vinson z Instytutu Chemii, University of Scranton, w USA.

Przebadał orzeszki ziemne, migdały, orzechy pekanowe, laskowe, brazylijskie, orzechy makadamii, nerkowce i pistacje.

Z innych badań wynika, że regularne spożywanie małych ilości orzechów obniża ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka, kamicy żółciowej i cukrzycy typu II. Zalecana dzienna „dawka” wynosi 7 orzechów dziennie.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..