Konfitura z pomarańczy

Jest przetworem dość rzadko goszczącym na naszych stołach. Przygotowaną własnoręcznie aromatyczną konfiturę można wykorzystywać na wiele sposobów, np. jako dodatek do naleśników, omletów czy herbaty.

Anna Leszczyńska-Rożek

|

03.02.2022 00:00 GN 5/2022

dodane 03.02.2022 00:00

Jest też ciekawym składnikiem ciast, może służyć do przekładania tortów czy dekorowania muffinek. Pomarańczowa konfitura to tradycyjny dodatek śniadaniowy na Wyspach Brytyjskich. Dzięki startej skórce ma ładny pomarańczowy kolor i gorzkawo-kwaskowaty smak. Można ją robić właśnie teraz, kiedy jest sezon na cytrusy. Najlepiej wykorzystać niepryskane, ekologiczne owoce. Jeśli jednak do takich nie mamy dostępu, kupione w sklepie owoce trzeba dobrze wyszorować. Do dżemu można dodać odrobinę przypraw korzennych. Ja wybrałam mój ulubiony kardamon.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek