Nowy Numer 16/2024 Archiwum

Lecznicze nalewki

Stosowane od bardzo dawna, poza walorami smakowymi mają działanie lecznicze. Jak je przyrządzać i z czego?

Nalewki kojarzone są głównie ze smakowymi alkoholami o średniej mocy. Przygotowuje się je najczęściej na bazie owoców. Swego czasu napój ten cieszył się dużą popularnością wśród szlachty polskiej. Każdy dwór miał wówczas swoje rodzinne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Niektóre źródła podają, że zdarzały się sytuacje, gdy tylko jedna osoba znała dokładne przepisy, które przed śmiercią przekazywała kolejnemu członkowi rodziny. Piwniczne zapasy trunków były nierzadko wizytówką domu i powodem do dumy właściciela. W pałacach i większych gospodarstwach zajmował się nimi cześnik, piwniczy lub podczaszy. Wiele receptur przetrwało do dziś. Dzięki temu można odtworzyć słynną niegdyś trojankę litewską, ajerówkę, karolkówkę czy żenichę kresową.

Dostępne jest 52% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek