Choć przepis na ciasto francuskie wydaje się prosty, dużo czasu i energii wymaga wielokrotne wałkowanie go na cienkie warstwy i schładzanie w lodówce.
Na szczęście w większości sklepów spożywczych można kupić gotowe ciasto. Jest neutralne w smaku, a więc będzie dobrze smakować zarówno w wersji na słodko (z owocami, dżemem, konfiturą czy czekoladą), jak również jako podkład do wytrawnej, lekkiej pizzy. Można ją przygotować z wieloma dodatkami. Pieczarki, szpinak, ser, wędlina oraz szparagi to tylko niektóre z nich. Taka upieczona na szybko pizza przyda się przy okazji niespodziewanej wizyty znajomych lub jako ciepła kolacja.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Redaktorka działu „4 strony kobiety"
Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.