Nowy Numer 16/2024 Archiwum

Chutney z rabarbaru

To typ gęstego, dość pikantnego sosu pochodzącego z Indii. Można go stosować jako dodatek do dań mięsnych, pieczywa, serów, ryb, drobiu, fondue czy do dań z grilla.

Przygotowywany z owoców i warzyw, zaprawiany w słoikach, musi przejść aromatem, co zajmuje kilka dni. Do najczęściej używanych przypraw wykorzystywanych w chutney należą: imbir, pieprz, chili, curry, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, sól, a także cebula i czosnek. Wybierając zestaw przypraw, najlepiej kierować się własnymi upodobaniami smakowymi lub korzystać z gotowych przepisów. W chutney mogą być wyczuwalne kawałki owoców lub warzyw – to cecha charakterystyczna tego typu sosów.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek