Nowy numer 13/2024 Archiwum

Rosół z azjatycką nutką

Czas infekcji, męczącej grypy i przeziębień trwa w najlepsze. Jak wiadomo, przy takich dolegliwościach najlepiej sprawdza się przyjemnie rozgrzewający rosół. Ostatnio odkryłam bardziej egzotyczną wersję tego dania. Choć na początku wydawało się, że dodatki przypraw takich jak cynamon, imbir czy trawa cytrynowa kompletnie nie pasują do rosołu, postanowiłam wypróbować wersję z drobiem, na kościach wołowych, a nawet z dodatkiem ryby. Wszystkie są bardzo aromatyczne, esencjonalne, a z odpowiednimi dodatkami stanowią smaczne danie, którym można się wzmocnić.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek