Nowy numer 13/2024 Archiwum

Marmolada z owoców dzikiej róży z imbirem

Czas przygotowania: 2 dni Ilość: 3–4 niewielkie słoiki

Owoce dzikiej róży cieszą się popularnością od setek lat. Nie tylko ze względu na zapach i smak, ale też właściwości. Są źródłem witamin (A, E, C, B1, B2, K) oraz innych związków bioaktywnych. Flawonoidy w nich zawarte mają właściwości przeciwzapalne i przeciwreumatyczne. Zalecane są, także w formie suszonej, osobom po rekonwalescencji, walczącym z przemęczeniem i osłabieniem. Soki i konfitury oraz suszone owoce warto też stosować w przypadku grypy i przeziębienia. Mają także działanie antybakteryjne. Owoce można suszyć, robić z nich soki, dżemy i marmolady. Te ostatnie, bardzo słodkie, w kuchni przydadzą się do nadziewania słodkich wypieków drożdżowych lub jako dodatek do ciast.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek