Nowy Numer 16/2024 Archiwum

Młoda marchew

Wiosna w pełni, a to oznacza coraz większy wybór nowalijek. Warto je zjadać na surowo, bo wtedy zachowują najwięcej cennych dla naszego organizmu związków.

Najlepiej sprawdzą się w postaci sałatek, dodatków do dań głównych czy grilla i jako chrupiące przekąski z sosami. Powszechnie lubiana marchew jest bogata przede wszystkim w luteinę i beta-karoten oraz antyoksydanty neutralizujące wolne rodniki, czyli cząsteczki, które powodują szybsze starzenie się naszych komórek. Co ciekawe, równie zdrowa jak pomarańczowy korzeń jest też zielona natka marchwi. Można ją suszyć lub świeżo siekaną dodawać do zup, past, twarożku, koktajli i innych dań. Ma wyrazisty, lekko gorzkawy smak.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek