Nowy numer 17/2024 Archiwum

Owoce leśne z chmurką

Jeżyny, maliny i jagody kojarzą się z letnimi smakami lasu.

Zbierane podczas wakacyjnych wędrówek smakują wybornie. Można z nich zrobić pyszne przetwory albo zamrozić na zimę. Najlepiej jednak smakują świeże. Nieprzetworzone zachowują najwięcej witamin i innych składników cennych dla naszego zdrowia. Można z nich robić przepyszne koktajle, smoothie czy soki. Stanowią kolorowy dodatek do ciast i deserów. Zatopione w galaretce wyglądają i smakują bajkowo. A z dodatkiem lekkiego śmietankowego kremu mogą być prostym i szybkim w przygotowaniu deserem na upalny dzień. Krem z dodatkiem mascarpone nie ma zbyt wiele cukru i można go wykorzystać także do przekładania biszkoptów, tortów, rolad i innych wypieków (także do ozdabiania muffinek).

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek