Nowy numer 13/2024 Archiwum

Sorbet mango

W letnie upały dobrze sprawdzają się orzeźwiające, owocowe desery.

Największą popularnością cieszą się lody w różnych kolorach i smakach. Większość kupujemy w niewielkich lodziarniach lub supermarketach. Warto jednak spróbować domowej produkcji sorbetu, bez dodatku cukru i śmietany. Jednym z najbardziej lubianych w mojej rodzinie jest sorbet z mango i bananów. Przyjemnie chłodzący, owocowy i o kremowej konsystencji, ma idealny smak. Można go urozmaicić, dodając drobno posiekane listki mięty. Jest łatwy, a jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Do sorbetu dobrze jest wybrać duże, dojrzałe owoce mango i twarde, bez czarnych plam, banany. Na jedno mango przypada jeden duży banan lub dwa mniejsze (według uznania).

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek