Jak sprawdzić czy dieta poprawia odporność? Polacy opracowali do tego narzędzie!

wt / naukawpolsce.pap.pl

publikacja 13.11.2022 07:51

Jak działa tzw. Indeks POLA?

Jak sprawdzić czy dieta poprawia odporność? Polacy opracowali do tego narzędzie! 06.07.2014 Jozefow Polskie Bazary Warzywa Owoce Truskawki Maliny Czeresnie Wisnie Kobialka Kobialki Papryka Papryki Rolnictwo Fot. Jakub Szymczuk Jakub Szymczuk

Indeks POLA to opracowane przez naukowców z Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie narzędzie do oceny tzw. potencjału immunologicznego diety, czyli innymi słowy - na ile nasz jadłospis pobudza układ odpornościowy do działania. Dzięki temu możemy nie tylko opracować dietę będącą dla nas niczym tarcza przed chorobami, ale również w oparciu o znajomość jadłospisu zidentyfikować osoby, które mają istotne niedobory odporności. 

Jak to działa?

Konkretne składniki pokarmowe reagują z komórkami układu odpornościowego i mikrobiotą jelitową, kształtując odpowiedź immunologiczną organizmu. To ma bezpośredni wpływ na to, jak radzimy sobie z różnymi infekcjami. Indeks POLA pozwala oszacować zapotrzebowanie na najważniejsze z nich. Bazuje na 15 składnikach żywieniowych oraz na ilości spożywanych warzyw, owoców i orzechów. To m.in. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E i D), witaminy rozpuszczalne w wodzie (C i B), wybrane składniki mineralne (m.in. cynk, żelazo, magnez), prekursory wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (kwas linolowy i α-linolenowy) oraz błonnik.

Oceny dokonuje się analizując 5 tzw. dzienniczków żywieniowych. W zależności od liczby uzyskanych punktów osobę klasyfikuje się do jednej z trzech grup: BIM (sposób żywienia zapewniający optymalne działanie układu odpornościowego), UBIM (żywienie wykazujące elementy niekorzystnej immunomodulacji) lub HUBIM (dieta w znacznym stopniu osłabiająca działanie układu odpornościowego)”.

Jakie produkty poprawiają naszą odporność?

W rozmowie z Anną Leszczyńską-Rożek, ekspertka Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej Anna Taraszewska radzi: "Prawidłowe działanie układu odpornościowego wspierają składniki mineralne takie jak żelazo, selen, cynk, miedź i witaminy, głównie A, C, niektóre witaminy z grupy B, D czy foliany. Ważna jest też odpowiednia ilość białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie. Tych składników można dostarczać z pożywieniem przez cały rok dzięki diecie bogatej w warzywa i owoce. Kolejne grupy to produkty zbożowe – najlepiej pełnoziarniste, mleczne, chude mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe oraz oleje roślinne w niewielkich ilościach jako dodatek do potraw. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy właśnie w olejach roślinnych, ale ich źródłem są przede wszystkim tłuste ryby morskie. Z produktów mlecznych polecane są te poddane fermentacji. Kwaśne mleko, kefir, maślanka czy naturalne jogurty wskazane są zwłaszcza dla osób starszych. Im zaleca się nawet 3 szklanki mleka lub produktów mlecznych dziennie. Nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu (u osób dorosłych co najmniej 2 l płynów dziennie)".