Nowy numer 15/2024 Archiwum

Zupa z pieczonej papryki

Papryka, choć dostępna w wielu sklepach przez cały rok, jesienią smakuje najlepiej. Uważa się, że pochodzi z Kolumbii.

W Europie najbardziej popularna stała się na Węgrzech. Jest tam niezbędnym składnikiem tradycyjnych potraw, a w węgierskiej kuchni wykorzystywanych jest wiele jej odmian. Warzywo to warto uwzględniać w diecie zarówno na surowo (np. jako dodatek do kanapek czy sałatek), jak i w formie składnika dań gotowanych czy pieczonych. Substancje fitoaktywne obecne w papryce mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a duża zawartość witaminy C powoduje, że spożywanie tego warzywa sprzyja ochronie naszego organizmu przed jesiennymi infekcjami. Zupa krem z pieczonej papryki, jeśli dodamy do niej odrobinę posiekanej bazylii, przyjemnie nas orzeźwi, a z dodatkiem ostrego chilli – rozgrzeje w chłodniejsze dni.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek