Nic nie zastąpi smaku tradycyjnie wypieczonego chleba. Taki chleb można jeść nawet przez tydzień.
Trzech mężczyzn ubranych na biało uwija się między maszyną mieszającą ciasto na chleb, stołem, na którym kula się bułki, i rozgrzanym piecem. Arek co pewien czas zachodzi do sąsiedniego pomieszczenia i przynosi stamtąd pięćdziesięciokilowy worek przesianej wcześniej mąki. Stopniowo dosypuje ją do wyrabianego właśnie ciasta. – Mamy mąkę z ośmiu młynów z całej Polski – chwali się Józef Mryka, właściciel piekarni. – Nawet gdyby jedna z nich była niedobra, pozostałe uratują ciasto.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
(obraz) |
Kierownik działu „Kultura”
Doktor nauk humanistycznych w zakresie literaturoznawstwa. Przez cztery lata pracował jako nauczyciel języka polskiego, w „Gościu” jest od 2004 roku. Poeta, autor pięciu tomów wierszy. Dwa ostatnie były nominowane do Orfeusza – Nagrody Poetyckiej im. K.I. Gałczyńskiego, a „Jak daleko” został dodatkowo uhonorowany Orfeuszem Czytelników. Laureat Nagrody Fundacji im. ks. Janusza St. Pasierba, stypendysta Fundacji Grazella im. Anny Siemieńskiej. Tłumaczony na język hiszpański, francuski, serbski, chorwacki, czarnogórski, czeski i słoweński. W latach 2008-2016 prowadził dział poetycki w magazynie „44/ Czterdzieści i Cztery”. Wraz z zespołem Dobre Ludzie nagrał płyty: Łagodne przejście (2015) i Dalej (2019). Jest też pomysłodawcą i współautorem zbioru reportaży z Ameryki Południowej „Kościół na końcu świata” oraz autorem wywiadu rzeki z Natalią Niemen „Niebo będzie później”. Jego wiersze i teksty śpiewają m.in. Natalia Niemen i Stanisław Soyka.
Kontakt:
szymon.babuchowski@gosc.pl
Więcej artykułów Szymona Babuchowskiego