Nowy Numer 16/2024 Archiwum

Dzikie nowalijki

Zanim pojawią się pierwsze jarzynowe nowalijki, w lasach, parkach, ogrodach i na łąkach już teraz można znaleźć rośliny, które dawniej stosowano w kuchni.

Jest ich bardzo dużo. Szczególnie cenne są te, które pojawiają się wczesną wiosną. Mają wiele wartościowych substancji i składników pomagających podreperować zimowe niedobory w naszych organizmach. Kiedyś stosowane powszechnie w kuchni, teraz traktowane są przez wielu ogrodników jak przeszkadzające w uprawach chwasty. Przeszkodą w ich wykorzystywaniu są też niewiedza i brak pewności, że zrywane rośliny na pewno będą bezpieczne dla zdrowia. Rozpoznawanie ziół nie jest trudne. Na rynku znaleźć można sporo książek i atlasów ze szczegółowymi opisami i fotografiami. Coraz bardziej popularne stają się też spacery botaniczne z zielarzami, którzy w plenerach chętnie dzielą się swoją wiedzą i uczą, jak rozróżnić poszczególne rośliny. Dodatkową pomocą są aplikacje, które pomagają w identyfikacji ziół na podstawie robionych zdjęć.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek