Świętowanie i długie biesiady przy stole sprzyjają dolegliwościom żołądkowym. Jak je załagodzić?
Podczas rodzinnych biesiad i spotkań przy stole zjadamy dużo więcej niż w trakcie normalnego, codziennego posiłku. Z kolei w ciągu tygodnia jemy najczęściej w pośpiechu. Nie brakuje też podjadania w fast foodach, a tryb pracy i nauki często powoduje, że nasze posiłki są nieregularne i nie zawsze zdrowe. Niedbałość i brak czasu na planowanie zdrowych i pożywnych dań, najadanie się do syta i nadużywanie tłustych, przetworzonych produktów z czasem może powodować liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Są one określane jako niestrawność lub dyskomfort i mogą przybierać różne objawy.
Dostępne jest 10% treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
Redaktorka działu „4 strony kobiety"
Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.