Nowy numer 17/2024 Archiwum

Sezon na sadzenie

Wczesna wiosna to dla wielu czas planowania i wyboru roślin, które można zasadzić w ogródku. Jak dobrać zioła, kwiaty i warzywa, aby rosły, chroniąc się wzajemnie?

Świeże warzywa, zioła czy owoce z własnego ogródka to marzenie każdego, kto docenia zdrowe i wartościowe jedzenie. I choć własna uprawa wymaga sporych nakładów pracy i czasu – warto spróbować. Dzięki wypróbowanym systemom stworzenie niewielkiego ogródka z podstawowymi warzywami i ziołami jest możliwe nawet w mieście. Nie zawsze potrzebny jest do tego kawałek ziemi, bo wiele miejsc można zagospodarować za pomocą upraw skrzynkowych. Dzięki nim niewielkie grządki mają szansę zaistnieć na podwórkach, tarasach czy balkonach. Zielone strefy coraz częściej projektowane są na dachach budynków, a ogrody sąsiedzkie powstają po zagospodarowaniu podwórek i nieużytków. Na takich terenach wspólnym wysiłkiem mieszkańcy mogą korzystać z plonów, a dzięki pracy integrują się lokalnie i tworzą wspólnotę. Takie inicjatywy nazywane są ogrodami społecznymi, czyli ogólnodostępnymi. Dobrym przykładem są ogrody kontenerowe Prinzessinnengarten założone w 2009 r. w berlińskim Kreuzbergu.

Dostępne jest 43% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek