Nowy numer 17/2024 Archiwum

Pasieka kontra supermarket

Pozyskujemy coraz więcej miodu, ale wciąż za mało, aby zaspokoić potrzeby konsumentów. Tę sytuację wykorzystują fałszerze tego produktu.

Zdanych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wynika, że Polska jest czwartym największym producentem miodu w Unii Europejskiej. Wyprzedzają nas jedynie Hiszpania, Rumunia i Węgry. W ciągu ostatnich piętnastu lat spożycie tego produktu w naszym kraju wzrosło dwukrotnie. W ostatnim czasie przyczyniła się do tego pandemia COVID-19. – Ludzie poszukują naturalnych metod leczenia przeziębień, starają się zadbać o układ odpornościowy. Myślę, że właśnie dlatego obserwujemy coraz większe zainteresowanie miodem – mówi Przemysław Kowalski, dyrektor biura Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Lublinie.

Dostępne jest 15% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Zapisane na później

Pobieranie listy