Nowy Numer 16/2024 Archiwum

Norymberskie pierniki dla Elizy

To nieco inne wypieki niż nasze tradycyjne pierniki. Można je kupić na jarmarkach świątecznych w Niemczech.

Oblane są czekoladową lub lukrową polewą, a od spodu mają opłatek. Toczy się wiele sporów, czy ich oryginalna receptura zawiera mąkę, czy nie. Według legendy ojciec pięknej Elizy z Norymbergi wymyślił te pierniki, wierząc w zdrowotne właściwości orientalnych przypraw i miodu. Kiedy córka ciężko chorowała, piekarz stworzył pierniki tylko z orzechów, przypraw, skórek cytrusowych i miodu. Dziś w wypiekach dopuszczalne jest dodanie mąki w proporcjach do 10 proc. masy, ale te smaczne, mocno orzechowe i aromatyczne pierniki można przygotować też bez niej.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek