Nowy numer 17/2024 Archiwum

Sałatka z leśnymi owocami

Letnie sałatki mają tę wielką zaletę, że o tej porze roku możemy je przygotować z tego, co akurat mamy w lodówce lub przynieśliśmy z ogródka.

Przypadkowe połączenia często zaskakują smakiem i pozwalają odkrywać nowe ciekawe zestawienia. Tak było też w przypadku sałatki składającej się z dość typowych składników, takich jak miks sałat, ogórek zielony, ser pleśniowy (typu lazur) lub feta. W standardowej wersji dodaje się do tego pomidorki koktajlowe, oliwę i sałatka gotowa. A jeśli zamiast ogórka dodamy nieco bardziej pikantnej w smaku kalarepy, a pomidory zastąpimy owocami leśnymi? Jagody, maliny czy jeżyny dodadzą jej ciekawego, lekko słodkiego smaku, co w zestawieniu z octem balsamicznym, kalarepą i świeżo zmielonym pieprzem przyniesie ciekawy efekt. Plus jeszcze jeden składnik, przyjemnie chrupiący, który dodatkowo urozmaici sałatkę.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek