Nowy Numer 16/2024 Archiwum

Postny chleb

W tym czasie warto od czasu do czasu wrócić do praktyki poszczenia o chlebie i wodzie. Podajemy sprawdzone przepisy na pyszne pieczywo, które można z łatwością upiec we własnej kuchni.

Pieczywo jest nieodłącznym elementem naszej codzienności i trudno się bez niego obejść. Niestety jest też produktem, który dość szybko traci świeżość, dlatego w czasie izolacji tak wiele osób zaczęło wypiekać chleb i bułki we własnym zakresie. Jak to robić, kiedy zabraknie drożdży albo do dyspozycji zostaje tylko soda oczyszczona?

Mój test na drożdże wyhodowane w domu

Być może sytuacja, kiedy brakuje w sklepach drożdży, już się nie powtórzy, ale na wszelki wypadek i niespodziewane sytuacje warto poznać ten przepis. Znalazłam go w internecie w dwóch wersjach. Postanowiłam wypróbować obie.

Dostępne jest 42% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek