Nowy numer 13/2024 Archiwum

Bez karpia ani rusz

Karp pojawia się na wigilijnym stole w wielu polskich domach. Co wiemy o tej smacznej i przyrządzanej na wiele sposobów rybie?

W Polsce tradycja spożywania ryb podczas wigilijnej wieczerzy sięga kilkuset lat wstecz. Obecnie w okresie Bożego Narodzenia najbardziej popularne są smażony karp i śledzie przyrządzane na różne sposoby, ale w ostatnich latach popularność zyskały też inne ryby (łosoś czy szczupak). Temu, że na stołach wigilijnych dalej króluje karp, nie należy się dziwić, bo Polska jest największym hodowcą tej ryby w Unii Europejskiej. Rocznie do sprzedaży trafia około 20 tys. ton karpia, a powierzchnia stawów hodowlanych sięga 70 tys. hektarów.

Dostępne jest 41% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek