Nowy Numer 16/2024 Archiwum

Pierniczki na choinkę

Choć do świąt Bożego Narodzenia zostało jeszcze sporo czasu, niektóre wypieki można przygotować już teraz. Dzięki temu przed Wigilią w kuchni będzie mniej pracy.

Jednym z ciast jest piernik długo dojrzewający, który można zagnieść już teraz (przepis znajdziecie w numerze 47/2018 lub na stronie internetowej GN). Inną propozycją jest przygotowanie pierników do zawieszenia na choince. Kiedy nie jesteśmy jeszcze w wirze świątecznych porządków, warto znaleźć czas na wspólne wykrawanie z dziećmi przeróżnych kształtów, pieczenie i ozdabianie. Przechowywane w puszce lub szczelnym pudełku będą gotowe do zawieszenia na choince przed świętami.

Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość: 50–60 sztuk

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek