Zażywanie witamin jest tematem, który wywołuje dużo kontrowersji.
Nie powinno się tego robić bez wskazania lekarza. Witaminy w nadmiarze mogą bardzo poważnie zaszkodzić. Szczególnie groźne jest przedawkowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a więc K, E, A i D. Właśnie ukazały się badania dotyczące tej ostatniej. Naukowcy z University of Calgary w Kanadzie dowiedli, że przedawkowanie witaminy D powoduje spadek gęstości kości. Podkreślają, że nie da się jej przedawkować, gdy źródłem tej witaminy jest pożywienie. Można jednak do takiego stanu doprowadzić, gdy się ją suplementuje. W takiej sytuacji osłabienie kości to tylko jeden z potencjalnych problemów. Niewydolność nerek, a także powstawanie złogów wapniowych w tętnicach, sercu czy płucach to kolejne konsekwencje nieodpowiedzialnego zażywania witaminy D w tabletkach czy syropie. •
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.