Zapisane na później

Pobieranie listy

Marynowane śliwki

Sezon na śliwki trwa. Występujące w wielu odmianach są jednym z najchętniej wykorzystywanych w przetworach owoców.

Anna Leszczyńska-Rożek

|

Nowy Numer 37/2019

dodane 12.09.2019 00:00
0

Od dziko rosnących mirabelek czy tarniny po popularne renklody i węgierki. Mają szerokie zastosowanie w kuchni. ­Dżemy, powidła czy kompoty z dojrzałych śliwek nie wymagają dużej ilości cukru, a są smacznym dodatkiem do pieczywa, ciast czy sorbetów. Popularne knedle ze śliwkami to prawdziwy rarytas o tej porze roku. Natomiast śliwki suszone w piekarniku lub na sitach suszarek zachowują wiele cennych składników wspomagających trawienie.

Dostępne jest 28% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..

Wybierz to, co lubisz

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek