Nowy numer 13/2024 Archiwum

Sól ziołowa

Smak i zapach tej aromatycznej mieszanki komponujemy sami – wszystko zależy od ziół, jakie wybierzemy.

Sól tę wykorzystywać można do doprawiania różnych potraw: pieczonych w piekarniku ziemniaków, marynat do mięs, sałatek czy past. Na takiej samej zasadzie, lecz z dodatkiem innych ziół, przygotujemy też sól do kąpieli. Lawenda, suszone płatki róży, zmielone goździki czy rozdrobnione igiełki sosnowe (z niewielką ilością olejków eterycznych) to składniki, z których stworzymy ten pięknie pachnący dodatek do kąpieli. Suszone kwiaty lawendy czy przekrojone na pół laski wanilii wymieszane z cukrem stworzą natomiast aromatyczny cukier, dobry do wypieków. Sól ziołową, do kąpieli i cukier należy przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek