Nowy Numer 16/2024 Archiwum

Dżem truskawkowy z aromatem róży

Choć sezon na truskawki trwa kilka tygodni, smakiem tych powszechnie lubianych owoców można cieszyć się też jesienią i zimą.

Sposobem jest mrożenie lub przygotowanie zimowych zapasów w postaci dżemów. Choć jest to zajęcie nieco czasochłonne, warto spróbować. Aby wzbogacić smak tradycyjnego dżemu z truskawek, można urozmaicić go różnymi dodatkami. Korzenny, nieco orientalny smak uzyskamy, dodając do podstawowej wersji kardamonu i startego imbiru. Miętowy aromat będzie miał dżem z dodatkiem dwóch łyżek posiekanej drobno mięty, a różany aromat otrzymamy, dosypując garść płatków róży. Dobrze smakuje też dżem, do którego dodamy obrany i pokrojony w drobne kawałki rabarbar. Jak widać, dżemy nie muszą być co roku takie same, warto więc eksperymentować i cieszyć się nowym smakiem.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek