Nowy Numer 16/2024 Archiwum

Proziaki

Czasem warto wracać do starych smaków przypominających dzieciństwo.

Dla wielu jednym z nich są pieczone na blasze lub w piecu opalanym drewnem pulchne placuszki, zwane w niektórych rejonach Polski proziakami. Wypiekane z dodatkiem sody oczyszczonej (nazywanej kiedyś prozą), zastępowały dawniej domowej roboty chleb na zakwasie. Do dziś bardzo popularne są w rejonach Podkarpacia, gdzie mają długą i bogatą tradycję. W sezonie grillowym dobrze sprawdzą się jako dodatek do pieczystego czy sałatek. Smakują wyśmienicie z różnego rodzaju sosami, dipami i masłem czosnkowym lub ziołowym. Wypiekać je można na kamieniu, blaszce położonej na grillu, w piekarniku lub na suchej, teflonowej patelni.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek