Nowy Numer 16/2024 Archiwum

Wytrawne muffiny

Zwykle kojarzą się z deserem. Przygotowane na słono zaskoczą smakiem.

Karnawał to czas zabawy i spotkań towarzyskich, często organizowanych na zasadzie: każdy przynosi coś dobrego ze sobą i stawia na stół. Jest mnóstwo przekąsek do wyboru. Najwygodniejsze są te drobne, do zjedzenia na jeden gryz. Niestety ich przyrządzenie jest najczęściej dość pracochłonne i zabiera sporo czasu. Muffinki wytrawne są świetną przekąską i dodatkiem do innych dań typu sałatki czy pikle. Ich przygotowanie nie jest trudne i zajmuje tyle czasu, ile pieczenie słodkich muffinek. Do pieczenia potrzebne nam będą papierowe papilotki oraz specjalna foremka z wgłębieniami na ciasteczka, ale muffinki można też upiec w silikonowych foremkach do babeczek. Warto też poeksperymentować z dodatkami. Zamiast sera i papryki możemy dodać pocięte w paski salami lub szynkę, pieczarki, por czy marchewkę.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek