Nowy numer 17/2024 Archiwum

Chutney

Aromatyczny sos chutney to egzotyczny dodatek do mięs, drobiu, serów, ryżu, kaszy i smakołyków z rusztu. Chociaż pochodzi z Indii, wszystkie potrzebne składniki bez trudu znajdziesz w swojej kuchni.

Od innych sosów różni go to, że jest gęsty (przypomina konfiturę), a w jego masie bez trudu można wyczuć kawałki owoców lub warzyw. To one, z dodatkiem imbiru, pieprzu, kolendry, chili, curry, kardamonu, cynamonu i soli, są bazą tej potrawy. Przepis na chutney z jabłek jest słodko-ostry, ale jego smak tak naprawdę możesz wykreować, dodając przyprawy, które lubisz. Jest ciekawą alternatywą dla musztardy, ketchupu czy innych popularnych sosów. Ma niepowtarzalny aromat, który pogłębia się po dwóch, trzech dniach od przygotowania. Do tego można go przechowywać w słoikach i podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Anna Leszczyńska-Rożek

Redaktorka działu „4 strony kobiety"

Absolwentka muzykologii na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Współzałożycielka Stowarzyszenia Śląska Kawiarnia Naukowa, w którym koordynowała projekty „Cztery żywioły" (cykl zajęć dla dzieci w gorszej sytuacji materialno-rodzinnej), wystawę fotografii naukowej „Mikro-Makro. Skale wszechświata" i cykliczne spotkania Śląskiej Kawiarni Naukowej w Katowicach. Autorka tekstów w miesięczniku „Mały Gość Niedzielny". Od 2018 r. w „Gościu Niedzielnym" prowadzi dział Cztery Strony Kobiety. Mama bliźniąt i żona Tomasza. Gra na skrzypcach w zespole Dobre Ludzie. Żegluje, eksperymentuje w kuchni, a od czasu do czasu wyrusza do dalekich krajów (m.in. Uganda, Islandia i Indie), by poznawać nowych ludzi, smaki, zapachy i miejsca.

Kontakt:
Więcej artykułów Anny Leszczyńskiej-Rożek