Zupa krem 
z brokułów

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 38/2023

publikacja 21.09.2023 00:00

Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 30 minut

Zupa krem 
z brokułów istockphoto

Składniki:
3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duży brokuł lub 2 mniejsze 1 cebula 3 ząbki czosnku1 kalarepa 1 ziemniak 1 duża łyżka serka typu Philadelphia lub gęstej śmietany3 łyżki oliwysól, pieprz do smaku 1 garść pestek z dyni

Mają charakterystyczny smak, który jednym przypada do gustu, a innym nie. Podobnie jest z brukselką czy kalafiorem. Brokuły u nas najczęściej wykorzystywane są w formie różyczek w zupie, w sałatkach czy jako dodatek do dań obiadowych. Zielona zupa krem ma aksamitną konsystencję, a możliwość zastosowania różnych dodatków sprawia, że za każdym razem będzie smakować nieco inaczej.


Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobne kawałki i podsmażyć lekko na patelni z oliwą. Do garnka wlać przygotowany wcześniej bulion. Dodać do niego podsmażoną cebulę i czosnek, obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz podzielone na niewielkie różyczki brokuła. Gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Następnie zblendować wszystko na gładką masę, dodając serek lub śmietanę. Na koniec doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (np. lubczykiem, czosnkiem niedźwiedzim, bazylią). Podawać z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i pokrojoną w plasterki kalarepą.


Zupę można podawać także z grzankami, pestkami słonecznika, różnego rodzaju kiełkami czy tartym serem (np. typu parmezan).


Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.