W deserach cukier można zastąpić świeżymi lub suszonymi daktylami.
istockphoto
Szczególnie dobrze smakują w połączeniu z ciemnym kakao, orzechami i owocami jagodowymi, również z bananami. Daktyle są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów (szczególnie potasu) i wielu innych substancji prozdrowotnych. Jednak należą do produktów o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny ograniczać ich ilość w diecie.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
• 2 łyżki gorzkiego kakao dobrej jakości
• 6 dużych daktyli
• 1 szklanka (250 ml) mleka kokosowego
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• 1 garść migdałów lub orzechów laskowych
Suszone daktyle przed przygotowaniem deseru możesz moczyć przez godzinę lub dwie w letniej wodzie. Kiedy spęcznieją, pokrój je na drobne kawałki. Wlej do garnka połowę mleka kokosowego, dodaj kakao i daktyle, a następnie mieszaj aż do wrzenia. Pozostałą część mleka rozmieszaj w szklance z mąką kukurydzianą. Zawartość w garnku zblenduj na gładką masę i postaw na niewielkim ogniu. Wlej mleko z mąką kukurydzianą i mieszaj, aż powstanie gładki budyń. Całość rozlej do dwóch miseczek, udekoruj uprażonymi na suchej patelni orzechami lub migdałami i pokrojonym w plastry bananem, jagodami lub malinami. Podawaj na ciepło lub schłodzony.
Smacznego :)
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.