Czekoladowy deser bez cukru

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 30/2023

publikacja 27.07.2023 00:00

W deserach cukier można zastąpić świeżymi lub suszonymi daktylami.

Czekoladowy deser bez cukru istockphoto

Szczególnie dobrze smakują w połączeniu z ciemnym kakao, orzechami i owocami jagodowymi, również z bananami. Daktyle są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów (szczególnie potasu) i wielu innych substancji prozdrowotnych. Jednak należą do produktów o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny ograniczać ich ilość w diecie.

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki:
•  2 łyżki gorzkiego kakao dobrej jakości
•  6 dużych daktyli
•  1 szklanka (250 ml) mleka kokosowego
•  2 łyżki mąki kukurydzianej
•  1 garść migdałów lub orzechów laskowych

Suszone daktyle przed przygotowaniem deseru możesz moczyć przez godzinę lub dwie w letniej wodzie. Kiedy spęcznieją, pokrój je na drobne kawałki. Wlej do garnka połowę mleka kokosowego, dodaj kakao i daktyle, a następnie mieszaj aż do wrzenia. Pozostałą część mleka rozmieszaj w szklance z mąką kukurydzianą. Zawartość w garnku zblenduj na gładką masę i postaw na niewielkim ogniu. Wlej mleko z mąką kukurydzianą i mieszaj, aż powstanie gładki budyń. Całość rozlej do dwóch miseczek, udekoruj uprażonymi na suchej patelni orzechami lub migdałami i pokrojonym w plastry bananem, jagodami lub malinami. Podawaj na ciepło lub schłodzony.

Smacznego :)

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.