Orzeźwiający i pożywny

Anna Leszczyńska-Rożek

|

20.07.2023 00:00 GN 29/2023

publikacja 20.07.2023 00:00

Koktajle mogą być różne: na bazie mleka (także roślinnego) lub wody.

Orzeźwiający i pożywny istockphoto

Z dodatkiem warzyw, takich jak ogórek czy seler naciowy, ale także orzechów, otrębów, płatków owsianych, owoców, ziół, przypraw… Duży wybór składników powoduje, że codziennie można cieszyć się nowym smakiem. Koktajl jest dobry na rozpoczęcie dnia, jako uzupełnienie obiadu lub jako podwieczorek.

Ilość: 1 duża szklanka
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
•  2 szklanki świeżego szpinaku lub jarmużu
•  3 pomarańcze
•  1/2 cytryny
•  2 miękkie kiwi
•  1/2 ogórka
•  1 banan
•  4 listki mięty lub melisy cytrynowej

Sok z cytryny i pomarańczy wycisnąć ręcznie razem z miąższem. Dodać do soku liście świeżych ziół. Do kielicha miksera lub blendera dodać liście szpinaku lub jarmuż (bez twardych łodyg), obrane kiwi, pokrojony w kawałki ogórek i banan. Dobrze zmiksować. Gotowy koktajl wypić od razu.

Smacznego :)

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
  • Zobacz więcej w bibliotece
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.