Przepis jest bardzo prosty. Ciasto można piec z różnymi sezonowymi owocami przez cały rok.
istockphoto
Wersja z porzeczkami jest warta spróbowania, bo kwaskowate w smaku owoce przyjemnie równoważą słodycz ciasta. Można je podawać oblane czekoladą lub w wersji prostej – posypane cukrem pudrem.
Ilość: Niewielka tortownica lub blaszka
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
• 1,5 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 4 jajka
• 150 g masła
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szczypta soli
• 2 szklanki czerwonych porzeczek
Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Masło rozpuścić w niewielkim garnku i odstawić do ostudzenia. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić na puszystą pianę. Miksować, dodając na zmianę mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i roztopione masło. Foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Przelać do niej ciasto. Obrane z ogonków porzeczki delikatnie wysypać na całą powierzchnię ciasta i od razu włożyć je do nagrzanego już piekarnika. Piec na złoty kolor ok. 45 minut. Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem lub oblać białą czekoladą i posypać z wierzchu resztą porzeczek.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.