Przepis na piaskowe ciasto z porzeczkami

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 28/2023

publikacja 13.07.2023 00:00

Przepis jest bardzo prosty. Ciasto można piec z różnymi sezonowymi owocami przez cały rok.

Przepis na piaskowe ciasto z porzeczkami istockphoto

Wersja z porzeczkami jest warta spróbowania, bo kwaskowate w smaku owoce przyjemnie równoważą słodycz ciasta. Można je podawać oblane czekoladą lub w wersji prostej – posypane cukrem pudrem.

Ilość: Niewielka tortownica lub blaszka
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:
•  1,5 szklanki mąki
•  1 szklanka cukru
•  4 jajka
•  150 g masła
•  1 łyżeczka proszku do pieczenia
•  1 szczypta soli
•  2 szklanki czerwonych porzeczek

Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Masło rozpuścić w niewielkim garnku i odstawić do ostudzenia. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić na puszystą pianę. Miksować, dodając na zmianę mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i roztopione masło. Foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Przelać do niej ciasto. Obrane z ogonków porzeczki delikatnie wysypać na całą powierzchnię ciasta i od razu włożyć je do nagrzanego już piekarnika. Piec na złoty kolor ok. 45 minut. Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem lub oblać białą czekoladą i posypać z wierzchu resztą porzeczek.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.