Przepis na lekką sałatkę z truskawek

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 25/2023

publikacja 22.06.2023 00:00

Sezon na truskawki trwa! Kiedy zaczyna się czas na te owoce, w wielu domach stają się one motywem przewodnim niemal każdego posiłku.

Przepis na lekką sałatkę z truskawek istockphoto

W naszej kuchni używa się ich głównie do przygotowania deserów – galaretek, ciast i lodów. Chętnie zjadamy je z jogurtem naturalnym, śmietaną czy w koktajlach z dodatkiem maślanki. Inny wykwintny deser to truskawki w czekoladzie ciemnej i białej. Nie każdy jednak próbował tych owoców w wersji wytrawnej. Truskawki można wykorzystywać do przygotowania sałatek z dodatkiem oliwy i pieprzu. Taka słodko-ostra wersja ze świeżymi ziołami może być ciekawym urozmaiceniem posiłku.

Ilość: 4 porcje
Przygotowanie: 15 minut

Składniki:
•  500 g truskawek
• 2 łyżki miodu
• sok z 1/2 cytryny
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ser typu mozzarella lub ulubiony ser pleśniowy
• 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
• 2 gałązki świeżej bazylii
• świeżo mielony pieprz (np. zielony)
• niewielki kawałek arbuza (opcjonalnie)

Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i zostawiamy na sicie, aby ociekła z nich woda. Następnie przekrawamy je i przekładamy do miski. Wybrany ser kroimy na kawałki i dodajemy do truskawek. Jeśli chcemy użyć arbuza, usuwamy z niego pestki, obieramy ze skóry i kroimy (ma być ok. 3/4 szklanki). Orzechy włoskie łamiemy lub siekamy i przekładamy do miski. Oliwę z oliwek mieszamy z miodem oraz sokiem z cytryny (można też odrobinę posolić) i dodajemy je do sałatki. Całość doprawiamy poszatkowaną bazylią i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy delikatnie, schładzamy w lodówce lub od razu podajemy.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.