Do przygotowania tych smacznych szaszłyków najlepiej użyć wieprzowych polędwiczek.
istockphoto
Danie sprawdzi się jako element obiadu lub kolacji. Można też zrobić je z grilla lub na patelni grillowej. Dzięki dodatkom takim jak mleko kokosowe, orzeszki ziemne, sos chili czy kolendra mięso nabierze egzotycznego smaku. Szaszłyki w sosie satay są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej i podawane najczęściej z dodatkiem ryżu i świeżych ogórków.
Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki:
• 500 g polędwicy wieprzowej
• 125 g niesolonych orzeszków ziemnych
• 2 łyżki ostrego sosu chili
• 175 ml mleka kokosowego
• 2 łyżeczki sosu sojowego
• 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
• 1 szczypta kurkumy
• 1 łyżka brązowego cukru
• sól
Niesolone orzechy ziemne podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Kiedy nabiorą złocistego koloru i ostygną, zmielić je w malakserze lub bardzo mocno rozdrobnić. Zmielone orzechy przełożyć do niewielkiego rondelka z sosem chili, mlekiem kokosowym, sosem sojowym, kolendrą, kurkumą, cukrem i solą. Podgrzewać przez 5 minut na małym ogniu, mieszając, tak aby sos się nie przypalił. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, następnie nadziać na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków. Całość zanurzyć w sosie, podsmażać na grillu lub patelni grillowej, polewając przygotowanym wcześniej sosem. Podawać, kiedy mięso jest miękkie, przybrane zieloną natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.