Szaszłyki w sosie satay

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 20/2023

publikacja 18.05.2023 00:00

Do przygotowania tych smacznych szaszłyków najlepiej użyć wieprzowych polędwiczek.

Szaszłyki w sosie satay istockphoto

Danie sprawdzi się jako element obiadu lub kolacji. Można też zrobić je z grilla lub na patelni grillowej. Dzięki dodatkom takim jak mleko kokosowe, orzeszki ziemne, sos chili czy kolendra mięso nabierze egzotycznego smaku. Szaszłyki w sosie satay są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej i podawane najczęściej z dodatkiem ryżu i świeżych ogórków.

Ilość: 4 porcje
Czas przygotowania: ok. 30 minut

Składniki:
•  500 g polędwicy wieprzowej
•  125 g niesolonych orzeszków ziemnych
•  2 łyżki ostrego sosu chili
•  175 ml mleka kokosowego
•  2 łyżeczki sosu sojowego
•  1 łyżka mielonych ziaren kolendry
•  1 szczypta kurkumy
•  1 łyżka brązowego cukru
•  sól

Niesolone orzechy ziemne podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Kiedy nabiorą złocistego koloru i ostygną, zmielić je w malakserze lub bardzo mocno rozdrobnić. Zmielone orzechy przełożyć do niewielkiego rondelka z sosem chili, mlekiem kokosowym, sosem sojowym, kolendrą, kurkumą, cukrem i solą. Podgrzewać przez 5 minut na małym ogniu, mieszając, tak aby sos się nie przypalił. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, następnie nadziać na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków. Całość zanurzyć w sosie, podsmażać na grillu lub patelni grillowej, polewając przygotowanym wcześniej sosem. Podawać, kiedy mięso jest miękkie, przybrane zieloną natką pietruszki lub kolendry.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.