Czosnek niedźwiedzi

GN 18/2023

publikacja 04.05.2023 12:00

W maju łany kwitnącego na biało czosnku niedźwiedziego wyglądają imponująco.

Czosnek niedzwiedzi. Czosnek niedzwiedzi.
wikimedia

Roślina ta wydziela do otoczenia fitoncydy, które hamują wokół niej rozwój patogennych mikroorganizmów. Białe, charakterystyczne kwiaty zebrane w baldachy są jadalne i pachną delikatnie czosnkiem. Czosnek niedźwiedzi jest rośliną cebulkową, w Polsce częściowo chronioną. Jej cebulki można kupić w niektórych sklepach ogrodniczych lub przez internet. Liście są podłużne, trochę węższe niż u konwalii (długości ok. 20–25 cm). Najsmaczniejsze, jasnozielone, po zerwaniu pachną i smakują podobnie jak czosnek (choć smak i zapach czosnku niedźwiedziego jest o wiele bardziej subtelny). Roślina jest dość powszechnie spotykana w wilgotnych i cienistych lasach liściastych.

Czosnek niedźwiedzi jest zielem znanym od dawna. Badania archeologiczne wskazują, że był składnikiem diety już ludów łowiecko-zbierackich. Ma właściwości podobne nieco do czosnaczku i czosnku. Wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, obniżające poziom cholesterolu, przeciwdziała nadciśnieniu i miażdżycy. Ponadto jest zielem grzybobójczym, żółciopędnym, odtruwającym i przeciwpasożytniczym (szczególnie zjadany na czczo). Młode liście i kwiaty można spożywać na surowo lub przetwarzać. W celach leczniczych i przyprawowych młode liście czosnku niedźwiedziego można wysuszyć, tak aby nie zżółkły. Świeże ziele można szatkować i dodawać do twarogów i farszów, doprawiać nim makarony i inne dania. Bardzo smaczne jest pesto z czosnku niedźwiedziego, które wykorzystać można jako dodatek do przekąsek lub makaronu. Okazałe liście wykorzystuje się też do owijania farszu z ryżem na wzór greckich minigołąbków. Podobnie jak w przypadku czosnaczka, liście i kwiaty czosnku niedźwiedziego można zalać olejem. Uzyska się w ten sposób aromatyczny olej do wykorzystania w kulinariach i jako środek przeciwreumatyczny. Ziele można też zaparzać w mleku i robić z niego nalewki lecznicze. •

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.