Biała kiełbasa zapiekana

Anna Leszczyńska-Rożek

|

GN 13/2023

publikacja 30.03.2023 00:00

Wśród najbardziej popularnych na świątecznym stole wędlin obok szynek i pasztetów pojawia się coraz częściej biała kiełbasa.

Biała kiełbasa zapiekana istockphoto

Jest ona bardzo popularna u naszych zachodnich sąsiadów, którzy serwują ją na różne sposoby. Zapiekana w piekarniku z przyprawami, cebulą i jabłkiem będzie dobrze smakować z dodatkiem chrzanu, sałatką ziemniaczaną i zieloną sałatą.

Ilość: 6 porcji
Czas przygotowania: 
ok. 35 minut

Składniki:
•6 białych parzonych kiełbasek (ok. 500 g)
•3 jabłka
•3 cebule
•5 ziaren jałowca
•2 łyżki oleju
•5 gałązek świeżego tymianku (lub 2 łyżki suszonego)
•2 łyżki soku z cytryny
•100 ml białego wina lub wody

Piekarnik nastaw na 200 stopni Celsjusza. Cebule obierz i pokrój na grubsze piórka. Z jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój je na ósemki i skrop sokiem z cytryny. Kiełbaski ponacinaj nożem w kilku miejscach. Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlej olej, wstaw na chwilę do piekarnika, a następnie wyłóż w naczyniu cebulę i podpiekaj kilka minut, dwa–trzy razy przewracając ją, aż się zeszkli. Następnie wyłóż kawałki kiełbasy, posyp tymiankiem i dodaj ziarna jałowca. Zapiekaj 10–15 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie, obróć kiełbaski, dodaj jabłka, a całość polej winem lub wodą. Zapiekaj jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z pieca podawaj na stół.

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.