Poważny problem skażonej żywności

PAP

publikacja 21.03.2011 09:29

Rzecznik Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ocenił w poniedziałek, że wykrycie podwyższonego poziomu radioaktywności w żywności w następstwie kryzysu nuklearnego w Japonii jest poważniejszym problemem, niż się wcześniej wydawało.

Poważny problem skażonej żywności Sytuacja związana z japońską żywnością "jest o wiele poważniejsza, niż ktokolwiek się spodziewał" Mad House Photography / CC 2.0

"Oczywiście jest to poważna sytuacja" - powiedział rzecznik biura regionalnego WHO na Zachodni Pacyfik z siedzibą w Manili Peter Cordingley.

Sytuacja ta "jest o wiele poważniejsza, niż ktokolwiek się spodziewał" tuż po trzęsieniu ziemi, które wywołało awarię w elektrowni atomowej Fukushima I. Wtedy "myśleliśmy, że problem tego rodzaju może być ograniczony do 20 czy 30 kilometrów", czyli do strefy ewakuacji - dodał rzecznik WHO.

Cordingley mówił, że jego organizacja nie ma dowodów na to, że skażone jedzenie z prefektury Fukushima dotarło do innych krajów. Jednocześnie podkreślał, że "bezpiecznie jest przypuszczać, iż niektóre skażone produkty wydostały się poza strefę skażenia".

Japonia eksportuje głównie owoce, warzywa, produkty mleczne oraz owoce morza. Trafiają one przede wszystkim do Hongkongu, Chin oraz USA.

Tymczasem japońskie ministerstwo zdrowia wezwało mieszkańców terenów leżących w pobliżu siłowni, by nie pili wody z kranu, gdyż wykryto w niej wysoki poziom radioaktywnego jodu.

Wcześniej japońskie władze zabroniły sprzedaży mleka z prefektury Fukushima i szpinaku z innego pobliskiego rejonu.