Pesto klasyczne pochodzi z Włoch i jest rodzajem gęstej pasty przygotowywanej na bazie oliwy, świeżej bazylii i sera typu parmezan, z dodatkiem orzechów piniowych.
istockphoto
Można jednak przygotowywać je nie tylko z bazylii, ale i z wszelkich innych zielonych natek lub liści jadalnych, aromatycznych roślin. Jedno z moich ulubionych połączeń składa się z natki pietruszki i koperku, z dodatkiem orzechów ziemnych, parmezanu, oliwy truflowej i limonki. Pesto z rzeżuchy, o którym dzisiaj, ma smak pikantny i będzie pasować jako dodatek do łagodnych serów, grzanek lub makaronu.
Ilość: 1 słoik
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
•2 garści rzeżuchy (szklanka)
•90 g pestek słonecznika
•70 ml oleju rzepakowego, najlepiej z pierwszego tłoczenia
•duży ząbek czosnku
•łyżka soku z cytryny
•sól, pieprz
Słonecznik drobno mielimy w malakserze, dodajemy rzeżuchę i pozostałe składniki. Kiedy dobrze się wymieszają, tworząc pastę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pesto zamknięte w słoiku można przechowywać w lodówce kilka dni (do tygodnia) lub je zamrozić.
Smacznego :)
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.