Przepis na postne bułeczki z nadzieniem z jabłka i kapusty

GN 10/2023

publikacja 09.03.2023 00:00

Masło rozpuść w niewielkim garnku, a następnie zdejmij z ognia i ostudź. Do dużego kubka wlej mleko, dodaj cukier i drożdże, a następnie wymieszaj dobrze aż drożdże się rozpuszczą.

Przepis na postne bułeczki z nadzieniem z jabłka i kapusty istockphoto

Odstaw na bok. W misce wymieszaj mąkę z masłem, dodaj sól, mleko z drożdżami i wyrób jednolite, elastyczne ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia pod przykryciem.

Aby przygotować farsz, kapustę poszatkuj, a jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je na małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj kapustę i jabłka oraz majeranek, sól i pieprz. Całość duś na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Kiedy farsz będzie gotowy, odstaw go, aby ostygł. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Z ciasta wyrabiaj niewielkie bułeczki. Spłaszczaj je tak, aby nałożyć farsz. Potem formuj okrągły lub podłużny kształt bułek. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj je z wierzchu śmietaną lub roztrzepanym jajkiem, posyp kminkiem, słonecznikiem lub sezamem i wstaw do piekarnika. Piecz, aż się zrumienią (ok. 15–25 minut).

Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania:
 1 godzina

Składniki:

Ciasto:

• 1/2 kostki masła
•1 szklanka mleka
•1 łyżeczka cukru
•5 dag drożdży
•50 dag mąki
•1 łyżeczka soli
•1 łyżka śmietany
•kminek, sezam lub pestki słonecznika do posypania

Farsz:
•1/4 główki białej kapusty
•2 winne jabłka
•3 łyżki majeranku
•3/4 łyżeczki soli
•olej
•pieprz

Smacznego :)

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.